16 Eylül

Jumbo ile Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık Dersi Öğretim Düzeni


Dersin Adı


Jumbo ile Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık
Dersin Kodu

GST372
Dersin Türü

Seçmeli
Dersin Seviyesi

Lisans
Dersin Kredisi

3
Dersin AKTS Kredisi

6
Haftalık Ders Saati (Kuramsal)

2
Haftalık Uygulama Saati

2
Haftalık Laboratuvar Saati

-
Dersin Verildiği Yıl

3
Dersin Verildiği Yarıyıl

5
Dersin Öğretim Görevlisi

Mustafa Dorsay
Öğretim Sistemi

Örgün
Eğitim Dili

Türkçe
Dersin Ön Koşulu Olan Ders(ler)

-
Ders İçin Önerilen Diğer Konular

-
Staj Durumu

-
Dersin Amacı
Tanıtım (reklam-yayın-internet-medya) sektöründe kullanılan yiyecek-içecek görsellerinin tasarlanması, hazırlanması, yapımları (prodüksiyon) ve bunların renk, form, doku, hareket ve denge bazında günün estetik değerleri içinde irdelenmesi. Yiyecek-içeceklerin sunumları, görsel etkileri, aksesuar, tabak ve masa üzerindeki düzenleri ile gereksinim duyulan mecraya göre kurgulanmalarını içerir. Bu hazırlığın daha sonra fotoğraf çekim setine taşınmasını, çekim tekniklerini ve çekim sonrası işlemlerini; kamera, objektif, optik kurallar gibi temel fotoğraf tekniği ile birleştirilmesini kapsar.

Dersin İçeriği
Yemek stilistinin işlevi, çalışma alanları, özellikleri, kompozisyon ve fotoğraf çekim teknikleri ile tanıtım sektörünün beklentilerini teorik ve uygulamalı olarak kapsar.
- Stilistliğin ve görselliğin biçim ve içerik açısından incelenmesi.
- Stilistliğin işlevselliği açısından çözümlenmesi.
- Hazırlık ve yapım süreçlerinin tanınması.
- Tanıtım (reklam-yayın-internet-medya) gereksinimlerine uygun çekim tekniklerine karar verilmesi.
- Ekip çalışması içinde çekime uygun görsellerin hazırlanması.
- Ürünlerin işlevlerini anlatan / tanımlayan fotoğraf çekimleri.

Öğrenme Çıktıları

- Özgün düşünceleri taslaklara dökerek bireysel tarz oluşturabilmek. 

- Görsel tasarımların yapısal ögelerini tanımak ve bunları eleştirel bir açıdan inceleyebilmek.

- Fotoğraf ve video çekimine uygun tasarımlar üretip görsel düşünebilmek.

- Temel fotoğraf çekim tekniklerini öğrenerek kamera kullanabilme ve hazırlanan kompozisyonların çekimlerini gerçekleştirebilmek.

- Kadrajlamayı ve kadraj içindeki ilişki türlerini tanımak ve kullanabilmek.





Haftalık Ders İçeriği

Konular
Hafta
Kuramsal
Uygulama
Ödev
1.
05.10
Fotoğrafa giriş
2.
12.10
Fotoğraf makinesi, ayarları ve kullanımı
Görsel seçimi I
3.
19.10
Fotoğraf ışığı, ayarları ve kullanımı
Stüdyoda çekim I
Görsel seçimi II
4.
26.10
Fotoğrafta kompozisyon, çekim açıları ve ölçekleri
Stüdyoda çekim II
Görsel seçimi III
5.
02.11
Stüdyo fotoğrafçılığı 
Stüdyoda çekim III
Görsel seçimi IV
6.
09.11
Yemek stilistliğine giriş
Stüdyoda çekim IV
Görsel seçimi V
7.
16.11
Yemek stilistinin araç gereçleri ve kullanım yerleri, kompozisyon örnekleri
Stüdyoda çekim V
Görsel seçimi VI
8.
23.11
Vize sınavı
Sandviç
1- Vize ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi I
9.
30.11
İçecekler
sınav 
2- Uygulama ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi II
10.
07.12
Şarküteri / Kahvaltılıklar
sınav
3- Uygulama ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi III
11.
14.12
Salata / Sebzeler
sınav
4- Uygulama ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi IV
12.
21.12
Et Yemekleri
sınav
5- Uygulama ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi V
13.
28.12
Balık / Deniz Ürünleri
sınav
6- Uygulama ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi VI
14.
04.01
Tatlılar / Soslar
sınav
7- Uygulama ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi VII
15.
Tarih belirlenecek
Final sınavı
Serbest konu
8- Final ödevi,
mutfakta hazırlık + çekim
Çekimlerin değerlendirilmesi VIII

Final sınavı: 11 Ocak 2024 saat 9.00-13.00 arası
İçecekler sınavı (tekrar): 11 Ocak 2024 saat 13.00-17.00 arası

Sergi: Derste hazırlanan ve çekimi gerçekleşen 8 ödevden görselliği güçlü olan 3’er fotoğrafın seçilip baskılarının (24 ad.) yarıyıl sonunda okul sergi salonunda sergilenmesi.

Sergi IX

      2022 – 2023 Öğretim Yılı Öğrenci  Çalışmaları  Sergisi