Dersin Adı | Jumbo ile Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık |
Dersin Kodu | GST372 |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Kredisi | 3 |
Dersin AKTS Kredisi | 6 |
Haftalık Ders Saati (Kuramsal) | 2 |
Haftalık Uygulama Saati | 2 |
Haftalık Laboratuvar Saati | - |
Dersin Verildiği Yıl | 3 |
Dersin Verildiği Yarıyıl | 5 |
Dersin Öğretim Görevlisi | Mustafa Dorsay |
Öğretim Sistemi | Örgün |
Eğitim Dili | Türkçe |
Dersin Ön Koşulu Olan Ders(ler) | - |
Ders İçin Önerilen Diğer Konular | - |
Staj Durumu | - |
Dersin Amacı | Tanıtım (reklam-yayın-internet-medya) sektöründe kullanılan yiyecek-içecek görsellerinin tasarlanması, hazırlanması, yapımları (prodüksiyon) ve bunların renk, form, doku, hareket ve denge bazında günün estetik değerleri içinde irdelenmesi. Yiyecek-içeceklerin sunumları, görsel etkileri, aksesuar, tabak ve masa üzerindeki düzenleri ile gereksinim duyulan mecraya göre kurgulanmalarını içerir. Bu hazırlığın daha sonra fotoğraf çekim setine taşınmasını, çekim tekniklerini ve çekim sonrası işlemlerini; kamera, objektif, optik kurallar gibi temel fotoğraf tekniği ile birleştirilmesini kapsar. |
Dersin İçeriği | Yemek stilistinin işlevi, çalışma alanları, özellikleri, kompozisyon ve fotoğraf çekim teknikleri ile tanıtım sektörünün beklentilerini teorik ve uygulamalı olarak kapsar. - Stilistliğin ve görselliğin biçim ve içerik açısından incelenmesi. - Stilistliğin işlevselliği açısından çözümlenmesi. - Hazırlık ve yapım süreçlerinin tanınması. - Tanıtım (reklam-yayın-internet-medya) gereksinimlerine uygun çekim tekniklerine karar verilmesi. - Ekip çalışması içinde çekime uygun görsellerin hazırlanması. - Ürünlerin işlevlerini anlatan / tanımlayan fotoğraf çekimleri. |
Öğrenme Çıktıları | - Özgün düşünceleri taslaklara dökerek bireysel tarz oluşturabilmek. - Görsel tasarımların yapısal ögelerini tanımak ve bunları eleştirel bir açıdan inceleyebilmek. - Fotoğraf ve video çekimine uygun tasarımlar üretip görsel düşünebilmek. - Temel fotoğraf çekim tekniklerini öğrenerek kamera kullanabilme ve hazırlanan kompozisyonların çekimlerini gerçekleştirebilmek. - Kadrajlamayı ve kadraj içindeki ilişki türlerini tanımak ve kullanabilmek. |
Haftalık Ders İçeriği
Konular | |||
Hafta | Kuramsal | Uygulama | Ödev |
1. 05.10 | Fotoğrafa giriş | ||
2. 12.10 | Fotoğraf makinesi, ayarları ve kullanımı | Görsel seçimi I | |
3. 19.10 | Fotoğraf ışığı, ayarları ve kullanımı | Stüdyoda çekim I | Görsel seçimi II |
4. 26.10 | Fotoğrafta kompozisyon, çekim açıları ve ölçekleri | Stüdyoda çekim II | Görsel seçimi III |
5. 02.11 | Stüdyo fotoğrafçılığı | Stüdyoda çekim III | Görsel seçimi IV |
6. 09.11 | Yemek stilistliğine giriş | Stüdyoda çekim IV | Görsel seçimi V |
7. 16.11 | Yemek stilistinin araç gereçleri ve kullanım yerleri, kompozisyon örnekleri | Stüdyoda çekim V | Görsel seçimi VI |
8. 23.11 | Vize sınavı Sandviç | 1- Vize ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi I |
9. 30.11 | İçecekler sınav | 2- Uygulama ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi II |
10. 07.12 | Şarküteri / Kahvaltılıklar sınav | 3- Uygulama ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi III |
11. 14.12 | Salata / Sebzeler sınav | 4- Uygulama ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi IV |
12. 21.12 | Et Yemekleri sınav | 5- Uygulama ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi V |
13. 28.12 | Balık / Deniz Ürünleri sınav | 6- Uygulama ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi VI |
14. 04.01 | Tatlılar / Soslar sınav | 7- Uygulama ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi VII |
15. Tarih belirlenecek | Final sınavı Serbest konu | 8- Final ödevi, mutfakta hazırlık + çekim | Çekimlerin değerlendirilmesi VIII |
Final sınavı: 11 Ocak 2024 saat 9.00-13.00 arası
İçecekler sınavı (tekrar): 11 Ocak 2024 saat 13.00-17.00 arası
Sergi: Derste hazırlanan ve çekimi gerçekleşen 8 ödevden görselliği güçlü olan 3’er fotoğrafın seçilip baskılarının (24 ad.) yarıyıl sonunda okul sergi salonunda sergilenmesi.