16 Eylül

Değerlendirme


Öğrenci 100 tam not üzerinden değerlendirilir.

Bunun

  • derse devam/sızlık durumundan: %10 katkı payı
  • derse katılım/ödevden: %10 katkı payı
  • 6 adet uygulama sınavından: %60 katkı payı (her biri %10)
  • vize sınavından: %10 katkı payı
  • final sınavından: %10 katkı payı

olarak elde edilir.


Derse devam/sızlık: Toplam haftalık ders sayısının %85 altında kalanlar devamsız sayılırlar. Devamsızlığı olmayan öğrencinin notu %10 üzerinden orantılanarak hesaplanır

14 haftalık programda 2 haftayı aşan devamsızlık final sınavına girme hakkını elden almaktadır.


Derse katılım / Ödev: Öğrencinin teorik derslerde istenilenleri yerine getirme, 7 sınav konusuna ilişkin görsel seçimi (ödev), uygulama derslerinde stüdyonun taşınması ve kurulmasına olan katkısıyla ölçülür. Bunları yerine getiren öğrenci artı (+) notu alır. Yarıyıl sonunda sınıfın en yüksek artı (+) notu üzerinden orantılanarak %10 üzerinden hesaplanır.


Uygulama sınavı: Öğrenci, mutfak uygulama sınavında, dersin programına (konularına) uygun bir yiyecek / içecek hazırlayıp, sunumunu yapıp, fotoğrafını çekerek kendi önerisini getirecektir. Burada önemli olan görselin iştah açıcı, lezzetli, çekici... bunları öne çıkartan açıdan çekilmiş, kısaca albenisinin, fotografik değerinin yüksek olmasıdır.

Bu çalışmalar ile stilistlik, farklı bakış açıları, görselin oluşturulması ve çekim becerisinin kazanılması amaçlanmaktadır. Final sınavına hazırlık niteliğindedir.

6 sınav x 10 = %60 katkı payı değerindedir.


Vize sınavı: Belirlenen konuda, öğrencinin ürünü vurgulayan bir görseli tasarlaması, hazırlaması ve çekmesi istenir. 

Burada tek konu tüm öğrencilere verilip farklı yaklaşım ve bakış açıları değerlendirilir. Her bir öğrenci kendi yorumunu katacaktır.

Ürünü enine boyuna araştırıp, en belirgin, etkili, önem noktasından yakalayıp ortaya koyarak, çarpıcı bir görselin düşünülmesi ve oluşturulması amaçlanmaktadır.

%10 katkı payı değerindedir.


Final sınavı: Öğrenci kendi seçeceği bir yiyecek / içeceğin A'dan Z'ye hazırlığı, stilistliği, sunumu, yakın çevresinin tasarlanması ve görselin kullanım alanını belirleyip buna uygun fotoğrafın çekilmesi, ışığın ayarlanması, çekim setinin kurulması... istenmektedir.

%10 katkı payı değerindedir.


Dikkat: Tüm sınavlarda dışarıdan getirilen, sınav konusunun esasını oluşturan hazır gıdalar kabul edilmez. Ancak yardımcı öge durumunda olanlar kabul edilir.


Sınavlar: 4 farklı ölçüt üzerinden değerlendirilir: zamanında seçim, fotografik değerlertitizlik ve yaratıcılık ölçütleri. Tüm çalışmalar sayısal (dijital) boyutta olmalıdır.


Zamanında seçim: Görsel seçiminin belirtilen tarihte (zamanında) bildirilmesidir (perşembe günkü dersi izleyen pazar günü sonuna kadar). Bu tarihe kadar olan bildirimler "zamanında seçim" sayılır ve zamanında seçim notunun %100'ünü alır. Bu tarihten (pazardan) sonra "zamanında seçim" değerlendirilmesi 0 (sıfır) not alır.

Görsel seçiminin bildirilmesi seçili fotoğrafın jpeg numarasının e-posta yoluyla yollanması şeklinde olacaktır.

Örnek: Mutfaktaki ders perşembe günleri olduğundan görselin seçimi onu izleyen pazar akşamına kadar bildirildiğinde "zamanında seçim" olarak değerlendirilir ve tam not alır. Bundan sonraki (pazardan) bildirimler zamanında seçim notu almaz sadece diğer 3 ölçüt üzerinden değerlendirilir.


Fotografik değerlerKompozisyon, netlik, doğru açı - gönye, açık - koyu ve renk - biçim - leke dengesi, kadraj, bakış açısı - perspektif, ışık, pozlama vb. değerleri kapsar. Tabağı (kompozisyonu) oluştururken, sadece yiyecek olarak görmeyip, formları, renkleri, koyu - açık tonları, parlaklık - matlık gibi değerler de göz önünde bulundurulmalı.


Titizlik: Hazırlanan yemek / içecek sunumunun (kompozisyonun) temiz, lekesiz, düzgün, doğru açıda, konuya uygun ve özenilmiş olması.


Yaratıcılık: Sıradan olmayan, farklılık getiren, özgün olan yaklaşımlar.


Değerlendirme: Uygulama sınavının 
(mutfak çekimleri) değerlendirilmesi ders gününü (perşembe) izleyen salı günü yapılır. Notların verilmesi ise salıyı izleyen cuma günü olur.


Ödev - Görsel seçimi: Öğrenci, sınıfta yapılan derslerde, önceden belirlenmiş 7 sınav konusuna ilişkin -ödev olarak- görsel malzeme getirip üzerinde kendi yorumunu yapacaktır. Görseller jpeg formatında olup getirilen dosyada kimlik bilgileri bulunmalıdır.


Sınav konuları

1- Vize (Sandviç)
2- İçecekler
3- Şarküteri / Kahvaltılıklar
4- Salata / Sebzeler
5- Et Yemekleri
6- Balık / Deniz Ürünleri
7- Tatlılar / Soslar
8- Final (öğrencinin belirlediği)


Notlar:

Puan

Yarıyıl Ders Notu

Katsayı

 90 - 100

 AA

 4.00

 85 - 89

 BA

 3.50

 80 - 84

 BB

 3.00

 75 - 79

 CB

 2.50

 70 - 74

 CC

 2.00

 60 - 69

 DC

 1.50

 50 - 59

 DD

 1.00

 49 ve altı

 FF

 0.00




Örnek değerlendirme:

Derse devam/sızlık %10

13/15

13x10/15  

= 8,7

 

Derse katılım/Ödev %10

13/20

13x10/20  = 6,5

 

Zamanında seçim

100

1- Vize %10

Fotografik değerler

90 

310x10/400

= 7,8

Yaratıcılık

20

Titizlik

100

 

Zamanında seçim

100

2- Sınav %10

Fotografik değerler

100

330x10/400 = 8,3

Yaratıcılık

30

Titizlik

100

 

Zamanında seçim

100

3- Sınav %10

Fotografik değerler

100

400x10/400 = 10,0

Yaratıcılık

100

Titizlik

100

 

Zamanında seçim

0

4- Sınav %10

Fotografik değerler

100

240x10/400 = 6,0

Yaratıcılık

40

Titizlik

100

 

Zamanında seçim

100

5- Sınav %10

Fotografik değerler

90

350x10/400 = 8,8

Yaratıcılık

60

Titizlik

100

 

Zamanında seçim

0

6- Sınav %10

Fotografik değerler

30

100x10/400 = 5,0

Yaratıcılık

0

Titizlik

70

 

Zamanında seçim

100

7- Sınav %10

Fotografik değerler

100

320x10/400 = 8,0

Yaratıcılık

40

Titizlik

80

 

Zamanında seçim

100

8- Final %10

Fotografik değerler

80

320x10/400 = 8,0

Yaratıcılık

40

Titizlik

100

 

Toplam: 8,7 + 6,5 + 7,8 + 8,3 + 10,0 + 6,0 + 8,8 + 5,0 + 8,0 + 8,0 = 77,1 = CB

 



Örnek görsel değerlendirme:














Sergi IX

      2022 – 2023 Öğretim Yılı Öğrenci  Çalışmaları  Sergisi